-->

Dövme Silme Yöntemleri

Çok eski çağlardan bu yana tercih edilen vücut süsüne dövme denir. Bazı kabile, gurup ve toplulular dövmeyi ayırtedici olarak kullanırlar ve bu kesimlerin kendilerine özgü dövmeleri mevcuttur. Çok uzun zamanlardan beri ucu sivri bir kemik, tahta veya iğne ile boyalar derinin altına işlenerek dövme oluşturuluyor. Son zamanlarda pek çok kişide dövmeye rastlıyoruz. Özellikle Facebook, Instagram gibi sosyal hesaplarda dövmelerini ön planda tutarak çekilen fotoğraflar çoğaldıkça dövme yaptırmaya heves eden insanların sayısı da bir hayli artıyor.


Günümüz teknolojisinde dövme makineleri olarak geçen aletler iğneyi dakikada 100 ile 1000 sefer derinin altına batırarak deriye işliyor. Böylece cildin altındaki epidermis tabakası boyanarak cilde işlenen şekil veriliyor. Dövme yaptırdıktan sonra cilde iyi bir bakım yapılması gerekir eğer iyi bakım yapmazsanız ciltte enfeksiyon oluşturabilirsiniz.


Dövme yapıldıktan sonra batikon gibi solüsyonlarla bölgenin mikrop kapmaması sağlanmalıdır, aynı zamanda bölgeye antibiyotikli merhemler de sürülebilir, dövme olan bölgenin daha hızlı iyileşmesi için, B5 vitamini,  vitamini kullanabilirsiniz. Fakat çağrıştırdığı duygulardan kurtulmak, yapıldığı dönemdeki kadar önem taşımıyor olması, alkol v.b. durumların etkisinde kalarak sonradan pişmanlık duyulması, gerek yanlış tercihler yüzünden şekilden sıkılmak gerekse diyanetin dövme fetvasından sonra dövmelerini sildirmek isteyen kişilerin sayısı da bir hayli fazla. Siz de dövme yaptırmış ve pişman olmuşsanız bu yazımız tam size göre!


Dövme sildirme yöntemlerine geçmeden önce biraz dövme sildirirken dikkat edilmesi gereken noktalara değinmek istiyoruz. Dövme silme tedavisinde dövmenin kullanıldığı boya yapısı, deriye ne kadar derinlikte işlediği ve cilt yapısının özellikleri gibi faktörler dövmenin silinme süresini etkiler. Dövme silme işleminin sorunsuz gerçekleştirilebilmesi için dövme silme yönteminin doğru seçilmesi çok önemlidir. Ayrıca silme işlemini uygulayacak kişilerin uygulama yaparken çok dikkatli olması gerekmektedir.


Son dönemlerde dövme silme taleplerinin giderek artmasına bağlı olarak gelişen ve sektörel unsurları olan güzellik ve klinik merkezleri dövme silme işleminin sadece doktor ya da uzman kontrolünde yapılması gerektiğini söylüyorlar. Bu da çoğu kişinin dövmesini sildirme hayallerine engel oluyor. Dövmesinin çabucak silinmesini isteyen ya da ekonomik açıdan fazla bulan kişiler dövmelerini sildirmekten vazgeçiyorlar.


Gereksiz ve abartılmış tehlikeler üzerinden insanların dövme sildirme noktasındaki tercihleri cerrahi operasyonlar gerektiren bir hastalığa dönüştürülerek en basit cilt lekelerinden tutun da, dövme silme işlemlerine kadar bir dizi başlıkta yüksek miktarlarda paraların akıtıldığı bir rant sektörüne dönüştürülmüş durumda. Dövme sahibi kişinin kendi başına dikkatli ve bir takım önlemler alarak, dövmenin derinliği ve cilt yapısına bağlı olarak değişen sürelerde de olsa, dövmeden kurtulmasının mümkün olduğunu tam da burada belirtmek isteriz.


Peki dövme nasıl silinir? Yıllarca deride kalan bu işlem geri dönmesi ve çıkarması oldukça zor bir işlemdir. Zamanında acele ederek ya da doğru düşünmeden, kötü ruh hallerinizdeyken yaptırdığınız dövmelerinizden pişmansanız size moral verici haberlerimiz var. Bu tip durumlarda dövmelerden, kötü yapılmış ya da istenilmeyen dövmeden kurtulmak için son dönemlerde bir kaç farklı dövme sildirme/silme işlemleri gerçekleştirilmektedir. Şimdi onlardan kısaca bahsedelim.


dovme-silme-yontemleri[1]


1- Lazer İle Dövme Sildirme İşlemi


Derinizin 1 veya 2 mm alındaki bulunan boyanın şekline dövme deniliyor. Dolayısıyla dövmeyi silmek için bu boyanın deriden uzaklaştırılması gerekiyor. Lazer ışınlarının deriyi yakması ve dövmenin bulunduğu deri bölgesindeki dokunun kurutularak dökülmesini sağlayan uygulamalardır. Lazerle dövme silme yöntemi minimum 6 ile 10 seans arasında uygulanan bir yöntemdir. Ancak lazer işleminde boya silikleşmeye başladıkça silinmesi daha zor bir hale geliyor. Toplamda lazerle dövme silme için 6 ile 12 seans işlem yapılıyor ve seanslar ayda bir uygulanabiliyor. Seans ücretleri ortalama 200 – 400 TL olarak değişir. Bu fiyat uygulanan lazer teknolojisine ve uygulayan kişiye göre değişir. Toplamda 1500 – 3000 TL arasında bir fiyata çok büyük olmayan bir dövmeyi sildirebilirsiniz. Eğer dövmenin boyutu büyükse işlem çok daha büyük fiyata yapılır ve çıkması da zaten zorlaşır.



2- TCA – Kimyasal Peeling İle Dövme Sildirme İşlemi


Yapılan araştırmalar en etkili dövme silme yönteminin TCA peeling olduğunu göstermektedir. TCA peeling, “trichloroacetic acid” (triklorasetik asit) olup kısaca tca olarak telaffuz edilir. Her ne kadar ülkemizde son zamanlarda adını duymaya başladığımız bir yöntem olsa da uzun zamandır avrupa ülkeleri ve özellikle Amerika’da dövme silme ve iz giderme işlemlerinde uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Kimyasal Peeling uygulaması olarak bilinen TCA – Kimyasal Peeling tekniğiyle, saf asit içerikli çözeltilerin kullanılarak dövmenin bulunduğu doku bölgesinde kimyasal yanık oluşturmak suretiyle, cildin yanmaya bağlı olarak katmanlar halinde soyulması işlemidir. TCA asitin %40, %50, %60 veya %70 oranlarında deriye sürerek üst derinin yanması sağlanıyor, deri yakıldıkça alttaki tabaka üste doğru çıkmaya başlıyor. İlk 3 seans yani 3 ay çok ciddi farklar gözlemlenmese de sonraki zamanlarda dövme silinmeye başlıyor. Bu işlem için ideal oran %50 tca peeling ancak daha hızlı dövme sildirmek istiyorsanız yüksek oranlar kullanabilirsiniz. Bu durumda iz bırakma riskini göze almalısınız!  TCA ile dövme silmek için 8 ay civarında zamana ihtiyacınız var.


Cilt yapısının özelliklerine göre derecelendirilen oranlarıyla kadınlar açısından güvenilir bir dövme silme yöntemidir. En güzel özelliği ise evinizde birtakım kurallara dikkat ederek kendiniz uygulayabilirsiniz! Güzellik salonları ya da klinik merkezlerde yapılan işlemlerle evde kendi başınıza hijyenik bir ortamda uygulama yapmanız arasında pek de fark yok. Hem kişinin ev koşullarında kendi başına uygulayabileceği bir yöntem olması, hem de ekonomik olarak güzellik merkezleri ve klinik süreçlere nazaran daha uygun olması açısından cazip cilt bakım olanakları sunmaktadır. Soyulmayı sağlamak için dövmenin olduğu bölgeye kimyasal peeling asitinin saf formda sürülmesi ve derecesine bağlı olarak bir kaç dakika beklendikten sonra su ile dezenfekte edilmesi ve ardından da soyulma sürecini sorunsuz gerçekleştirecek vitamin destekleriyle sağlamak gerekmektedir. Bu yöntem ile siğil, nasır, mantar, sivilce izleri, kesik ve darplara bağlı oluşan yara izleri, hamilelik lekeleri, ameliyat izlerinden de kurtulabilirsiniz.



3- Dermabrazyon Yöntemi İle Dövme Sildirme İşlemi


Dermabrazyon yönteminde dövmenin bir kısmının donmasını sağlayacak şekilde bir püskürtme yapılır. Aşındırıcı bir alet deriye soyulması için uygulanır. Bu alana işlemden sonra derhal pansuman yapılmalıdır çünkü bazı kanamaların meydana gelmesi muhtemeldir. Cihazın ucundaki metal pürüzlü topuzlar saniyede yüzlerce devirlerde dönerek cildi zımparalar, soyar. Dermabrazyon yönteminde çok dikkatli olunmalıdır çünkü kontrolden çıktığında ciltte kalıcı izler bırakabilir. Bu yüzden genellikle bu işlem çok yüzeysel uygulanır fakat bu da dövmeyi tam anlamıyla çıkarmaya yetmez, silik bir görüntü bırakır geriye.


Lazer ve dermabrazyon yöntemi özellikle derine işlemiş dövmelerin silinmesinde kadın cildinde ciddi hasalara sebep olabilmektedir. Dövmenin işlediği derinlik, kullanılan boyanın kalitesi ve dövmenin boyutu gibi bir faktörler seans ve ücret aralığını belirlemektedir. Dövme sildirme yöntemine karar verirken tüm durumları göz önünde bulundurmak gerekir.  Bu yöntemlerle deriye dönük yapılan mekanik müdahalelerin cilde kaçınılmaz olarak bıraktığı izler ve özellikle cilt dengesinin bozulması nedeniyle TCA kimyasal peeling yöntemine baş vurmayı neredeyse zorunlu kılmaktadır. Tabii ki biz hiç bir yöntemin sağlıklı olduğunu söylemiyoruz! Sonuçta siz sorunsuz cildinize sürekli işlemler yapmak zorunda kalıyorsunuz.



4- Dövme Silme Kremleri İle Dövme Sildirme İşlemi


Dövme silici kremlere her ne kadar kimyasal peeling uygulaması adı verilse de içeriğinde asit bileşeninin dışında kimyevi maddelerle jelleştirilen kremlerle uygulandığından tam olarak kimyasal peeling uygulaması değildir. Dövme silici yada dövme silici kremler olarak piyasada satışa sunulan, Dr. Bio , Tatto Off gibi markaların başta geldiği dövme silme kremleri gerek kullanıcı yorumları, gerekse içerikleri göz önünde bulundurulduğunda özellikle kalıcı dövmelerin derinlik ve boya yoğunluğu düşünüldüğünde istenilen başarıyı sağlayamadığını söyleyebiliriz. İçeriklerinde her ne kadar asidik bileşikler bulunsa da, cildi korumak, hem deriyi soymak ve bakım yapmak vaat ettikleri başlıca özellikler arasında bulunuyor.


Nemlendirici yağ ve bitki özlerinin kullanılmasıyla soyulmanın gerçekleştiğini söyleyen bu kremler aslında mikro ölçekte peeling etkisi yaratacak bir yapıya dönüşmektedir. Unutulmamalıdır ki saf asit formunun başka her hangi bir bileşikle karıştırılması ya da bir arada tutulması mümkün değildir. Bu durum hem asitin hem de yan bileşiklerim kimyasını bozarken cilt yapısının hassasiyetine bağlı olarak bir takım sorunlara neden olma riskini taşımaktadır. Dövme silici kremlerinde içerinin asidik yapısından ziyade, deride hafif çaplı peeling etkisi yaratan maddelerin olması ve her cilt yapısına tesir edememesi neredeyse hiç bir işe yaramamaktadır. Zaten lazerle ya da tca asitle deri soyularak bile 8 ile 10 ay arasında çıkarılamayan dövmeyi bir kremin çıkarmasını beklemek ne kadar mantıklı bilemiyoruz.



Peki en etkili dövme silme yöntemi hangisidir? Yapılan araştırmalar klinik işlemlerin % 90 oranında kesin başarı sağlayamadığı özellikle lazer gibi işlemlerin ardından büyük oranda kimyasal peeling desteğiyle sorunun çözümüne dönük çabalara girişildiğini göstermektedir. Bu yüzden en etkili dövme silme yöntemi konusunda da yine TCA peeling olduğunu söyleyebiliriz. Kullanmadan önce nasıl uygulayacağınıza dair tüm kullanım bilgilerini okuduktan sonra doğru bir şekilde uygulamanız etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bu peeling ürünüyle ilgili piyasada birçok marka ve ürün bulunmaktadır. TCA peeling kullanımı ile ilgili iyi bir araştırma yaptıktan ve ihtiyacınızı karşılayan ürüne sahip olduktan sonra ve doğru bir uygulamayla kurtulmak istediğiniz dövmelerinize elveda diyebilirsiniz.


Dövme yaptırmaya karar vermeden önce defalarca düşünmelisiniz. Yoksa dövme sildirmek için de defalarca düşünmek zorunda kalabilirsiniz. Hem dövme sildirme ücretlerinin çok yüksek olması, hem uzun süre ağrı ve acı çekmek zorunda kalmanız, hem de çok düzenli bakım yapmanız gerektiğini hatırlatmalı… Bu yüzden kalıcı dövme yaptırmadan önce geçici dövme ile aynı şekli yaptırarak bir süre o şeklin sizi tatmin edip etmediğini anlayabilirsiniz. Geçici dövmeler genelde hint kınası ile yapılıyor. Kına ile cilde şekil verilen bu yöntem zamanla ciltten siliniyor.


Güzelleşmek üzere.


Bize bu kelimelerden ulaştınız: Dövme silme yöntemleri, dövme nasıl silinir, dövme silme metotları, dövme silme fiyatları, dövme silme, dövme silme kremleri.





YAZININ DEVAMI ==> Dövme Silme Yöntemleri
Dövme Silme Yöntemleri
Dövme Silme Yöntemleri
LihatTutupKomentar