-->

Kozmetik Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Çok beğenerek aldığınız hatta oldukça da fazla para verdiğiniz kozmetik ürününüzün bir kaç gün sonra cildinizi bozduğunu mu fark ettiniz? Gerçekten çok moral bozucu bir durum… Bu demek oluyor ki sizdekozmetik alerjisi var! Yani her beğendiğiniz ürünü alamazsınız! Üzerinde antialerjik ya da hipoallerjenikyazmasına aldanmamanız gerekiyor. Kozmetik alerjisi bambaşka bir hastalıktır.


Elbette kozmetik ürünlerinin cilde zarar vermeyecek şekilde üretilmesini isteriz. Ne yazık ki gıda sektöründe bile yeterince denetim yokken kozmetik sektöründen bunu beklemek saçma olur. Neticede kullanmanız gerekmeyen, cilt sağlığınızı bozan ürünler olduğunu bildiğiniz halde satın almaya devam ettiğiniz için bu sizin sorununuz olacaktır. Amerika’da yapılan araştırmalarda kozmetik maddeler içinde 2983 adet kimyasal madde olduğunu ve bunların 884 tanesinin toksik özellikte olduğunun belirlendiğini düşünürsek makyaj yapan tüm kadınlar bu tehlikeyle karşı karşıyadır diyebiliriz.


Bu konu tamamen kişinin cilt yapısı ve bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bağışıklık sistemi organizmayı yabancı maddelerden korumakla görevlidir. Bunlar genellikle bakteriler, virüsler ve tümörleşen hücrelerdir. Bağışıklık sistemi her gün hücrelerimizi kontrol ederek vücudun sağlık durumunu kontrol eder. Maalesef bazı kişilerde kozmetikler ve sanitasyon maddeleri (ör: sabun, talc) içindeki partiküller zararlı madde olarak algılanır ve vücutta bunlara karşı “dermatit” ile sonuçlanacak reaksiyon (tepkime) başlatılır.


Peki kozmetik alerjisi nasıl anlaşılır? Bunu açıklamamız için öncelikle alerji çeşitlerinden bahsetmeliyiz. Kozmetikler 2 farklı dermatite neden olur. Bunlar; alerjik temas dermatit ve irritan temas dermatit. Birincisi adın da anlaşıldığı gibi doğrudan doğruya kozmetiklere alerji başlamasıyla ortaya çıkar. Yani size alerjisi olan bir ürünü bir kaç kez kullanmanız sonucunda ortaya çıkar. Temas dermatit tanısı konan hastaların yaklaşık % 25-30’unda alerjik temas dermatit olduğu görülmüştür. Bu hastalık yıllarca devam edebilir. Bu ürünü kullanmaya devam ettiğiniz sürece de cildiniz alerjik tepki göstermeye devam eder. İrritan temas dermatit ise kozmetik ve sanitasyon ürünleri içindeki “tahriş edici” maddelere bağlı olarak ortaya çıkar. Deriye dışarıdan temas eden bir takım tahriş edici maddelerin oluşturduğu bağışıklık sistemi tarafından başlatılmayan reaksiyonlardır. Tüm temas dermatit olgularının ortalama %70’ini oluşturur. Maddelerin toksik etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Önceden duyarlılık kazanılmış olması gerekmez ve maddeyle ilk kez temas edilmesi sonrasında bile meydana gelebilir.


Kozmetik alerjisinde uygulanan özel bir tanı yöntemi vardır. Yama testi (patch test) adı verilen ve vücutta temas alerjilerine neden olduğu bilinen temel maddeleri içeren bu test sırt bölgenize uygulanır ve kişinin alerjik olduğu maddeler belirlenir. Bu tespit çok önemlidir, çünkü temas alerjilerinin “kalıcı” bir tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi alerji yapan maddelerden uzak kalınmasıdır. Birden fazla kozmetik ürün kullanıp da hangisinin size alerji yaptığını merak ediyorsanız bir alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Kullanmakta olduğunuz kozmetik maddeler yama testine benzer bir metotla değerlendirilerek hangisinin alerji nedeni olduğu tespit edilebilir.


Kozmetik alerjisinden nasıl korunabilirim diye merak ediyorsanız cevabı çok basit! Yeni aldığınız kozmetik ürünü yüzünüze uygulamadan önce kolunuz bir bölgesine uygulayıp 2-3 gün geçmesini bekleyin. Eğer o bölgede herhangi bir kızarıklık, tahriş, sivilce, leke ya da kuruluk gibi sorunlar yaşamazsanız bu ürünü yüzünüze de kullanabilirsiniz. Aldığınız ürünlerin markalı ve kaliteli olmasına dikkat edin. Bir üründen memnun kaldıysanız ve bu sizde alerjiye neden olmadıysa farklı ürün arayışına girmeyin. Kozmetik ürünlerini (özellikle göz bölgesine) uygulamadan önce ellerinizi kesinlikle yıkayın. ürünleri daima kuru, temiz aplikatörler yardımıyla kullanmaya çalışın. Ürün kaplarının içini ve dışını temiz tutun; değişik ürünleri sakın birbirine karıştırmayın. Gözünüzde bir enfeksiyon (iltihap) varsa kullandığınız pamuk ve benzerini hemen atın. Gözünüze dokunduktan sonra el veya parmaklarınızı kozmetik ürünlerinize sürmeyin. düzenli aralıklarla kozmetik ürünü temizliği yapın. Süreleri dolmuş olan ürünlerinizi hiç acımadan atın.


En sık kozmetik alerji nedeni koku karışımıdır. Koku karışımları parfümlerde, banyo ürünlerinde, ev temizlik ürünlerinde ve deodorantlarda bulunur. Koku karışımı alerjisi olanların çoğu peru balzamına duyarlıdır. Bu kişiler ‘fragrance free’ ibaresini taşıyan kozmetikleri kullanmalıdır. Koku karışımı alerjisi olan kişilerde dudak, ağız ve tüm deride kaşıntılı kızarık yaralar varsa bazı gıdalardan kaçınması gerekir. Bunlar; baharatlar, tarçın, vanilya, sitrik asit içeren limon, portakal gibi meyveler, domates, soslar, şarap ve likörler, gazlı içecekler, kola, sakızlar, üzgünüz ama çikolata ve dondurma bile kozmetik ürünlerde  alerji yapan maddeleri içerdiği ve tüketildiğinde alerjinin yaygınlaşmasına neden olduğu için uzak durmanız gerekir. Bu tür besinleri tükettikten sonra alerjik belirtileri (ciltte kızarıklık, ciltte pullanma, sızıntı yapan kabarcıklar ciltte yanma, kaşıntı, gözlerde, yüzde ve genital bölgede şişme, kurdeşen, güneşe hassasiyet, ciltte koyulaşma, sertleşme ve çatlama vb.) görüyorsanız büyük bir ihtimal kozmetik alerjiniz de var demektir. Bu durumda bir dermatoloğa başvurmanızda fayda vardır.


Bu konu sizi korkutsa da makyaj yapmaktan vazgeçemeyeceğinizi biliyoruz. Çoğu kadın için kozmetik ürünleri aşktır, bebektir, candır! Bu yüzden makyaj malzemeleriniz az olsun ama öz olsun! Sizin için en iyisi olsun.


Güzelleşmek üzere.





YAZININ DEVAMI ==> Kozmetik Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Kozmetik Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır?
Kozmetik Alerjisi Nedir? Nasıl Anlaşılır?
LihatTutupKomentar