-->

Başarısız tüp bebek sonrası

Başarısız tüp bebek sonrası

Dr. Aliosman Koyuncuoğlu, başarısız tüp bebek tedavisi sonrası hakkında bilgi verdi.


1 ) İlk Başarısız Tüp Bebek Denemesi Sonrası


Tüp bebek tedavisi yeniden denenmek isteniyorsa, uzun bir müddet tedaviye ara verilmemelidir. Hastanın yaşı arttıkça, yumurtada da genetik bozulmalar görülmeye başlanır. Başarısız olan ilk tüp bebek denemesinin ardından, eğer ikincisi denenecek ise, aradan geçen zaman minimum 1 ay olmalıdır. Bir ayın ardından 2. Tüp bebek denemelerine yeniden başlanabilir. Vücut hazırlığından çok, ruhsal hazırlığa ihtiyaç duyulan bu dönem içerisinde, çiftlerin en az hasar ile ve en az stres ile tedaviyi atlatmaları gerekir.


Başarısız olunan tedavi eğer ilk deneme ise, çok fazla endişelenmek gereksiz olacaktır. Ancak diğer denemelerde de başarısızlık görülüyor ise, çeşitli ve farklı testlerin yapılmasına ihtiyaç duyulur.


2 ) Tekrarlayan Başarısız Tüp Bebek


Çocuk sahibi olmak isteyen eşlerin ilk olarak kromozom analizi, immünolojik araştırmaları yapılmalıdır. Eğer çiftlerden herhangi birinde bir problem ile karşılaşırsa, işte o zaman tüp bebek tedavisi sonucu edinilen embriyolar transfer edilmeden önce çeşitli testlerden geçmelidir. Yumurta elde etmede en önemli unsurlardan birisi, embriyo kalitesini artırabilmek amacı ile hangi yolun izleneceğidir. Elbette ki seçilecek olan sperm de, en az sağlıklı yumurta kadar önemlidir. Sperm seçiminde günümüz koşullarında kullanılan IMSI metodu kullanılabilir. Bütün bunlar 2. deneme için hamileliğe katkı sağlar. Bknz: Başarısız Tüp Bebek Sonrası Bilinmesi Gereken 8 Önemli Bilgi


3 ) Başarısız tüp bebek sonrası deneme yapılır mı?


Diğer tedaviler gibi, tüp bebek tedavisinde de her zaman başarı elde edebilmek mümkün değildir. Tüp bebekte elde edilen başarı oranlarını hesaplamak için, anne adayının yaşı en önemli etkenlerin içerisinde yer alır. Yaş arttıkça, başarı sağlama oranlarında düşüş olur. Başarısız tüp bebek tedavisinin en önemli nedeni, yaşın fazlası ile ilerlemiş olması ile beraber, yumurtalıklarda genetik bozuklukların ortaya çıkmasıdır. Ancak genç çiftlerde bile her şey yolunda gitse dahi, hamileliklerinde başarısızlık ile karşılaşılabilir. Bu gibi durumların sebebi şuan için açıklanamamaktadır. Ancak yeniden denenmesi gerekmektedir. Bu noktada önemli olan ilk denemenin başarısızlığının sebebini araştırmak ve ikinci yapılacak olan denemede daha dikkatli davranmaktır. Daha dikkatli bir şekilde araştırılarak yapılan ikinci deneme ile hamileliğin oluşması mümkün olabilir.


4 ) Tekrarlayan başarısızlık sonrası çiftler ruhsal yönden nasıl etkilenir?


Tüp bebek uygulamalarında yapılan bütün denemeler, çiftleri her açıdan etkiler. Çiftler üzerinde oluşan en önemli etkisi ise, ruhsal açıdan çöküntü yaşamalarıdır. Tüp bebek denemelerinde hem çiftlerin hem de doktorların tek istediği şey, tedavinin sağlıklı bir bebek ile sonuçlanmasıdır. Ancak elde edilen sonucun başarısız olmasından en çok etkilenen kişi, anne adayıdır. Ruhsal çöküntünün dışında, çiftler hem fiziksel hem de maddi açıdan da etkilenmektedirler.


5 ) Başarısız tüp bebek sonrası ne kadar süre sonra deneme yapılabilir?


Başarısız tüp bebek denemelerinin ardından en az 1 veya 2 ay ara verilmelidir. Anne adayının ruhsal bakımdan kendini toparlayarak, kendisini tedaviye yeniden hazır hissetmesi gerekir. Yaşı genç olan ailelerde bu ara bir iki aya bile çıkabilir. Ancak 40 yaşından fazla olan kişilerde, boşu boşuna çok bekleyip, zaman kaybetmemek gerekir.


Kaynak:  Dr. Aliosman Koyuncuoğlu







YAZININ DEVAMI ==> Başarısız tüp bebek sonrası
Başarısız tüp bebek sonrası
Başarısız tüp bebek sonrası
LihatTutupKomentar