-->

Tofu Zayıflatır mı?

tofu_zayiflatirmi_2

Tofu, diğer ismi ile soya fasulyesi peyniri dünyada oldukça popüler olan yiyecek türlerindendir. Tofu zayıflatır mı? makalemizde bu besinin kilo vermeye olan etkilerinden bahsettik.
Obezite ve fazla kilonun zararları üzerine olan farkındalıkların artması, insanlarda fit, formda kalma tutkusunu da beraberinde getirmiş, bunun sonucunda da tofu gibi kalorisi düşük, besin değeri yüksek bitkisel yiyecekler popüler hale gelmiştir. Halbuki tofunun geçmişi 2000 yıl önceye dayanır, 2000 yıldır tükettilen besinler arasında yer alır. Tofu yani soya peyniri soya sütünün işlenmesi ile yapılan bir üründür. Protein, demir, manganez, fosfor, selenyum ve kalsiyum gibi minerallerce zengin olması sebebi ile ete alternatif olabilecek harika bir yiyecektir.


Kalorisi düşüktür


“Nutrition Reviews” dergisinde 2006 nisan ayında yayınlanan makaleye göre, vejeteryan beslenme tarzını benimseyen kişiler, et ve et ürünlerini tüketenlerle kıyaslandığında -bitkisel yiyecekler, hayvansal gıdalardan çok daha az kalori içerdiğinden- daha fit ve zayıf kalmayı başarıyorlar. 100 gram tofu yalnızca 50-70 kalori arası bir değer taşır. 100 gram kemiksiz, derisiz ızgara tavukta 128 kalori, 100 gram yağlı ette ise 168 kalori vardır ki, bu rakam tofuda bulunan kaloriden 2 kat daha fazladır.


Proteinli yiyecekler tok tutar


Karbonhidrat ve yağlı yiyecekler yerine, tofu gibi protein açısından zengin besinleri tercih etmek sizi uzun süre tok tutacak ve gereksiz kalori alımını engelleyecektir.
2011 yılı nisan ayında”Obesity” dergisinde yayınlanan makalede günlü kalori ihtiyacının %25’ini proteinli gıdalardan karşılayan kişilerin, %14 protein oranında protein tüketenlere nazaran daha uzun süre tok kaldıkları ve yemek yemenin akıllarına daha az geldiği bildirilmiştir.

tofu_zayiflatirmi_1


Shares




  • Facebook







  • Twitter







  • Google+







Bilimsel araştırma sonuçları


Soya proteininin, diğer protein türlerinden, kilo kaybı üzerinde, büyük bir etkisi olup olmadığı henüz net değildir.
2007 yılında “Nutrition” dergisinde yayınlanan bir çalışmada, protein ihtiyacını soya ürünlerinden karşılayan kişilerin, proteinin üçte ikisini hayvansal yiyecekler tüketerek sağlayanlardan daha fazla yağ yaktıkları tespit edilmiştir.
2007 yılı Nisan ayında “Journal of the American Dietetic Association” dergisinde yayınlanan bir başka çalışma, içinde 15 gram soya proteinin yer aldığı, günde 1000 kalorilik diyetin diğer 1000 kalorilik diyetlerle kıyaslandığında zayıflama açısından ekstra bir etkisi görülmemiştir.


Tofuya alışmak, farklı damak tatlarına kapalı olan kişilere önce biraz zor gelebilir, bu durumu aşmak için, tofuyu salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilir, tofu ile yapılan tarifleri deneyebilirsiniz.


 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları bizkadinlaricin.com’a aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece bizkadinlaricin.com tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

 





YAZININ DEVAMI ==> Tofu Zayıflatır mı?
Tofu Zayıflatır mı?
Tofu Zayıflatır mı?
LihatTutupKomentar