-->

Siyah İdrar Gelmesi Neden Olur?

siyah_idrar_neden_olur_3

İdrar rengindeki değişim çeşitli nedenlerden meydana gelir. Siyah idrar rengi neyin belirtisi, siyah idrar neden olur? makalemizde çişin siyah gelmesine yol açan faktörlere yer verdik.Siyah idrarın nasıl meydana geldiğini anlamak için, idrarın nasıl üretildiğine bilmek önemlidir. Içtiğimiz su kana sindirim sisteminden absorbe edilir. Kandaki aşırı su ve atık ürünler böbrekler tarafından süzülür. Bu su ve atık daha sonra üreterler olarak bilinen küçük tüpler aracılığıyla mesaneye böbreklerden geçer. Sıvı üretra adı verilen başka bir tüp aracılığıyla mesane tarafından serbest bırakıldığında nihayet, idrara çıkma gerçekleşir. Bu nedenle, idrar üretim ve idrar geçişi ile ilişkili olan her şey idrarın rengini de etkiker. Aşağıda listede, en sık rastlanılan siyah idrar renk sebeplerine yer verdik.


1. Neden Yiyecekler
Siyah renk idrara neden olan bir faktörde çok miktarda yenildiğinde idrarda siyah veya koyu kahverengine yol açan yiyeceklerdir.


Aloe Vera
Aloe vera bazı kişiler tarafından çay, meyve suyu gibi içecek olarak kullanılır.
Aloe vera büyük miktarlarda tükedildiği takdirde, siyah idrara yol açan bazı asitler içerir.


Bakla
Geniş fasulye ve at fasulyesi olarak da bilinen bu fasulye, L-DOPA olarak adlandırılan bir bileşikten yüksek miktarda içerir. Insan vücudu L-DOPA maddesini doğal olarak üretse de, büyük miktarlarda yenilmesi idrarda siyah veya kahverengiye dönüşe neden olabilir.


Ravent sebzesi
Bu sebze idrar rengini değiştirmesiyle meşhurdur.
Az miktarda tüketimi idrarda turuncu renge dönüşüme, çok miktarda yenilmesi ise idrarda siyah renge sebep olabilir.


Sorbitol
Sorbitol armut, şeftali, kuru erik ve elma olmak üzere meyvelerde, doğal olarak bulunan tat verici moleküldür. Aynı zamanda şekersiz sakız, meşrubat, dondurma, öksürük şurubu ve nane gibi ürünlerde tatlandırıcı olarak da kullanılır. Siyah idrarın yanı sıra, fazla sorbitol alımı karın ağrısı, ishal ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir.siyah_idrar_neden_olur_1


2.Neden Kimyasal Maddeler
Bazı ilaçların tüketimi yahut vücuda sürülmesi de idrarın renginde değişim sebebi olabilir.İşte bu ilaçlardan bazıları
Betadline
Ameliyat öncesi cilde uygulanan ve öksürük ilaçlarınd bulunabilen Betadline maddesi idrarda koyulaşma yapabilir.


Anti-malarialler
Klorokuin ve primakuin idrar rengini değiştirebilen anti-sıtma ilaçlardır. Klorokuin, aynı zamanda, pnömoni, lupus ve artrit tedavisi için de kullanılan bir maddedir.


Sinameki
Bu laksatif ajanlar renkli, sarı, koyu kahverengi ya da siyah görünebilen idrara neden olabilir. Bu laksatif maddelerin, kronik kullanımı da karaciğeri tahrip edebilir.


Fenol Zehirlenmesi
Bu, dezenfektanlar ile temas edildiğinde örneğin bunlarla temizlik yapıldığında eldiven kullanmamak ve elleri yıkamamak idrarın renginde değişime yol açabilir.siyah_idrar_neden_olur_2


3. Neden Hastalıklar
Methocarbamol
Bu madde, bir kas gevşetici olarak kullanılır – genellikle fiziksel tedavi ve iskelet kası spazmları tedavisi için- Genellikle ticari Rabdolax, Robaxin veya Robaxisal adları altında satılır. İdrarda koyulaşma yapabilir.


Siyah idrar birçok farklı sağlık sorununun belirtisi olabilir. Siyah renkli idrara yol açan bazı hastalıklar önemsiz ufak tefek şeyler olduğu halde , bazıları ise hayatı tehdit edici olabilir, bu yüzden siyah idrarla karşılaşıldığında en kısa sürede doktorunuza görünmek önemlidir.
İşte idrarda kararmaya neden olan hastalıklardan bazıları;
Ateş
Alkaptonüri
Melanogen
Porphyria Cutanea Tarda
böbrek, pankreas, prostat ve mesane kanseri
Üriner sistem yaralanması.
Wilm tümörü
Siroz, karaciğer yetmezliği ve hepatit dahil olmak üzere karaciğer hastalıkları





YAZININ DEVAMI ==> Siyah İdrar Gelmesi Neden Olur?
Siyah İdrar Gelmesi Neden Olur?
Siyah İdrar Gelmesi Neden Olur?
LihatTutupKomentar